česky 
 

ODCHOV T

 štěňátka - vrh T

  •  dvanáct štěňátek, z toho 6 psích kluků + 6 psích slečen
  • v barvách sable (zrzounci), černobílá a černobílá s hnědým pálením

Všechna štěňátka z vrhu T jsou u nových majitelů. Přejeme jim dlouhý, šťastný a krásný život. Fenky, která u nás doma zůstaly o chvíli déle než sourozenci mě svým řáděním dokázaly dokonale zabavit a zaměstnat i spolehlivě rozesmát, no věděli jsme, že jednu z nich si asi necháme doma... Když nás 23.2. 2014 opustil náš milovaný Forest / Florey Bohemia Alké (ve věku 15 let a devět měsíců) , 24.2. přijeli noví majitelé a jedna fenka tedy opravdu zůstala u nás doma. Asi to tak mělo být ..., ale nedělám si iluze.


Nabízíme na prodej dvě fenky ! To nejlepší nakonec ... Super povaha, socializované a krásné dvě psí slečny můžete navštívit a vybrat si, pokud si u nás domluvíte návštěvu. Každá je trochu jiná, uvidíte sami !

Aktuálně nabízím tři velmi pěkné psí slečny - fenky, které mají za sebou druhé očkování. Všechny fenky mají milou a mazlivou povahu, přetrhly by se pro hračky a moc rády vyrážejí za hračkami, které jim házím, obzvláště jedna se jeví být v tomto směru neúnavná a ráda číhá, co mám v ruce a jestli to poletí ... Jedna ze psích slečen je zase vyložený psí anděl, má moc příjemnou povahu. Třetí z fenek neustále vymýšlí, co by kde prováděla a je velmi zvídavá. Psí slečny jsou vychované v domě, nebojí se a jsou velmi kontaktní k lidem - mají rády společnost lidí a jsou vychované tak, aby stály o kontakt. Protože se chodí venčit a proběhnout na zahradu nebo kolem domu, jinak to ani nejde, potřebuji, aby hned přiběhly na zavolání a všechny tři jsou v tomto směru perfektní, na krátké písknutí nebo zavolání se okamžitě ženou za mnou nebo k tomu, kdo je volá a v tu chvíli je nic jiného nezajímá. Mají dobře položené základy pro budoucí majitele. Socializace štěňat je velmi důležitá, proto štěňátkům věnujeme hodně času, ale je to na jejich chování vidět. Velmi mě také těší, že všechny psí holky mají tak velký zájem o hračky a dokáží se s nimi zabavit, samostatně si hrát a dovádět nejen mezi sebou. Hodně času trávíme venku, trošku nám nasněžilo, ale protože venku se hlavně dovádí a běhá, žádné psí slečně zimní počasí nevadí. Ejsinka své tři psí princezny nerada nechává bez dozoru, při všem asistuje, štěňátka si kontroluje a olizuje je. Je však v průběhu dne od štěňátek oddělována, aby si odpočinula, což moc nevítá - dobře ví, že mám kapsy plné odměn a pamlsků. Protože je nutné, aby si štěňata zvykla přibíhat k lidem sama - pro pohlazení, pro pamlsek nebo pro hračku, všech her se Ejsi neúčastní. Jinak by si štěňata zvykla svou psí mámu jen kopírovat a běhat k nám protože běží i Ejsinka. Aktuálně psí slečny váží v průměru kolem pěti kg, krmíme je 5x denně a všechny tři mají nádhernou srst, zvykáme je i na vyčesávání kartáčem podle potřeby.

V neděli měla štěňátka a Ejsinka návštěvu – přijela je zkontrolovat, tetovat a naočkovat naše veterinářka. S potěšením jsme všichni společně konstatovali, že štěňátka jsou pěkní aktivní cvalíci. Jsou nádherně zbarvení,  zcela zdravotně v pořádku a při tetování a očkování byli velmi stateční. Všechna štěňátka z vrhu T jsou velmi přátelská, důvěřivá, vítají nové lidi a jsou ve výborné kondici. Jejich psí máma Ejsinka je i po odchovu početného vrhu také  ve výborné kondici, zdravotně i psychicky.

Začala jsem Ejsinku postupně odstavovat od štěňátek – několik hodin ze dne tráví štěňátka bez psí mámy a učí se být samostatná. Nutno dodat, že žádné štěně s odvykáním od matky nemá problém, štěňátka se zabaví samostatně. Některá štěňátka jsou hodně aktivní, baví je pobíhat po zahradě, jiná vyhledávají hračky a zabaví se sama, všichni jsou zvědaví a baví je kamarádit s kočkami, kousat košťata na dvoře, válet se po trávě a na zavolání všichni přiběhnou pro pohlazení. Nikdo se nebojí, nikdo se nestraní, všichni nosí hračky a všichni jsou hodně mazliví – vrtí ocáskem ostošest.  S vývojem štěňátek jsem velmi spokojená. Trávím s nimi spoustu času, znají můj hlas a snažím se užívat si jejich společnosti, protože se blíží čas jejich odchodu do nových rodin. Všichni doma děláme vše pro to, abychom je na nový start dobře připravili.

Zatím jsme se nedostali do fáze, kdy si oddechneme, až budou štěňátka u nových majitelů, protože celý vrh je – budu idealizovat – superinteligentní.  Ale vážně  jsou moc hodní, roztomilí a důvěřiví. Srdce zjihne, když je voláte a oni se k vám řítí s vrtěním ocásku – celá malá psí smečka.  Nikdo neštěká, nikdo nic nerozkousal, všichni jsou zlatíčka. Každému štěněti jsem připravila do nového domova balíček s hračkami. Naučili jsme je, aby měla ráda lidský hlas a pohlazení, hračky a dál už to bude na nových majitelích.


 

22.12.2013 Přejeme krásnou čtvrtou adventní neděli !


Aktualizace 15.12. 2013 Nové fotkyx

O víkendu v době mé nepřítomnosti se doma děly věci … Všechno v domě včetně oken je vánočně vyzdobené, kuchyni provoněla jablka, skořice … domácí jablečný závin .


Největší zábavu si užila štěňátka, která se při vánočním zdobení fotila a mazlila a chovala.  O všechno se postarali mladí, syn Venda s přítelkyní Samantou. Doufám, že se vám jejich vánoční fotky štěňátek budou líbit. 

Výchovu a výcvik je dobré neponechat náhodě. Jak mě nedávno řekl Venda (24let), psi mám vycvičené, tak trénuji jeho. Možná na tom něco bude ...

Proč si pořídit border kolii ?

·         Jestli Vaše děti ještě nereagují na jednoduché povely – Dojez to, Podej , Otevři dveře, budete příjemně překvapeni, jak rychle se na rozdíl od nich border kolie všechno naučí a ještě sklidíte obdiv, jaký talent se ve vás skrývá.  Už nikdy nebudete z výchovy frustrovaní.

·         Možná neexistuje žádný jiný způsob, jak se zúčastnit soutěže krásy. Představte si sami sebe ve svém nejlepším ohozu, před davem lidí  (odděleným páskou), kteří budou tleskat, když se budete promenádovat na koberci a s úsměvem předvádět svou border kolii.

·         Už nikdy nebudete chtít péct vlastní chleba, vyrábět vlastní mýdlo, šít vlastnoručně navrhované kapsáře s monogramem, ručně vyrábět papír nebo chodit na krátké nesmyslné procházky bez cíle. Nebudete chtít sledovat v televizi čtyři díly soutěžních pořadů po sobě. Sami se stanete soutěžícími – možná Vás zláká agility nebo flyball nebo frisbee nebo obedience nebo dogdancing (aspoň pro zábavu doma) nebo budete jezdit o víkendu pást ovce.

CHOVATELSKÁ STANICE AMBRA VARUJE:  BORDER KOLIE JSOU NÁVYKOVÉ.


Ale my, majitelé border kolií, si to šíleně užíváme.


Aktualizace 13.12.2013 Dnes jsou štěňátkům čtyři týdny a rostou nám do krásy - zatím to vypadá, že štěňátka z tohoto vrhu budou velmi pěkná. Moc jim chutná vařené maso se zeleninou, hrají si mezi sebou stále víc a moc stojí o lidskou pozornost, všechna štěňátka nás nadšeně vítají, vyžadují také více času. O víkendu mě čekají schůzky se zájemci o štěňátka, tak se těším, jak mě bude malá smečka vítat, když mě také chvíli neuvidí. Zájemci o štěňátka mají různé dotazy, máte-li zájem, můžete nás kontaktovat. Někdo se chce poradit ohledně povahy border kolie, výchovy nebo výcviku atp., což vítám.

V tomto období jsou štěňátka velmi roztomilá, nejroztomilejší období ale mají před sebou noví majitelé, až budou štěňátka běhat.

Však si border kolie také oblíbilo mnoho lidí jako parťáka na běh a jak nám píší majitelé našich odchovů: ''Když mě dojde dech, borderka mě zrychlí běh !'' A já dodávám: Když už tělo nemůže, borderka Vám pomůže !

Snad v posledním předvánočním týdnu zrychlím i já, protože k letošním Vánocům nemám pro nikoho žádný dárek, neupekla jsem ani jeden kousek cukroví, stromeček nebude kvůli štěňátkům – aby ho neshodila a zatím to vypadá, že budeme jíst na Štědrý večer, možná i celé svátky, se štěňátky z jednoho hrnce maso se zeleninou.

Ježíškovi už jsem napsala dopis,  že jestli k nám na Štědrý večer přiletí s bramborovým salátem, řízky, cukrovím a vyzdobí nám vánočně obývák, jsem ochotná se na celodenní úklid a výchovu štěňátek každé ráno do konce roku slavnostně nalíčit. Třeba to vyjde …

Příští týden budou nové fotky, jak štěňátka rostou a napíšu, co je nového.

Přeji hezkou třetí adventní neděli !

 

Nové fotky 10.1

2.2013


Je mou příjemnou povinností napsat vám, co je nového v pelíšku u štěňátek.  Ejsinka prodlužuje pauzy mezi kojením a štěňátka se začala vrhat k misce …  Protože štěňátkům začaly růst zuby, je nejvyšší čas, aby si začala zvykat na stravu, která je jim předkládána. Ačkoliv cucat z máminých cecíků budou, předpokládám,  i  za pár týdnů, protože takovou lahůdku, jako je mlíčko jejich psí mámy v miskách nedostanou.

 Všechna štěňátka, kluci i holky, jako by se domluvili, už před pár dny vyrazili na svůj první hromadný průzkum. Zpočátku prozkoumali okolí pelíšku, misky s jídlem a vodou, celou kuchyň a z té námahy usnuli. Nyní již chodí na stále delší výpravy, ti samostatnější až do předsíně. Začali si mezi sebou hrát. Okusují se, ještě neohrabaně na sebe doráží – obvykle s překulí a spadnou, ale zájem o hru mezi sebou je již patrný.

Některá štěňata sama od sebe vlezla na psí záchod (umělohmotná deska s vloženou podložkou na vykonávání potřeby  60cm x 60 cm z drogerie, běžně v prodeji pro děti na přebalování) a svou potřebu uskutečnila tam, na místo, které jsem jim v duchu určila. Nutno dodat, že ne všechna štěňátka z vrhu pochopila, že potřebu budou chvíli do budoucna vykonávat tam, ale to se  za pár dní zlepší. Ejsinka se stále pečlivě snaží po všech uklízet. I já se snažím stále uklízet ... Když jsou štěňátka zvyklá na čistotu, nemají později problémy s udržováním čistotnosti – nevykonávají potřebu do pelíšku atp.  Dojde k přirozenému zvyku venčit se na určeném místě, brzy se budeme učit venčit venku.

Všechna štěňátka dávají najevo velkou radost, když je chci vzít do ruky, mluvím na ně nebo se přiblížíme. Vrtí ocáskem a nadšeně se snaží zaujmout pozornost, olizují prsty, nastavují hlavičku na pohlazení. Fáze aktivity se střídají s fází spánku,  spánek  ještě ve velké míře převažuje.  

 

Aktualizace 5.12. 2013

PŘEJEME HEZKÉHO MIKULÁŠE

!

Štěňátka mají za sebou 18 dní života a dnes jsem je začala přikrmovat. Zatím berou jídlo jako hru, uprostřed které se dá spokojeně usnout, ale snahu ochutnat jinou potravu než od psí mámy měla všechna štěňátka, takže jsem spokojená.  U početnějších vrhů je někdy lepší začít s přikrmováním dříve. Ejsinka je ve velmi blahobytné kondici, vypadá podobně jako před porodem, malinko se nám vykrmila a má opravdu hodně mléka.


Štěňátka mají snahu chodit, zatím prozkoumávají jen pelíšek a část kuchyně. Začínají vrtět ocáskem, když je hladíme nebo vezmeme do ruky a poznávají nás. Teprve v posledních dnech  začínají vnímat někoho jiného, než Ejsinku.  Protože už štěňátka slyší, je dobře, když si zvykají na běžný hluk doma a na přítomnost lidí. Je důležité brát je do ruky, hladit je, chovat, aby si zvykla na člověka a těšila se z přítomnosti lidí. Štěňátka, která jsou chovatelem opomíjena mohou mít v budoucnu k lidem nedůvěru a bát se.  Proto štěňatům při krmení pískám,tleskám, mluvím na ně, aby si zvykala na zvuk lidského hlasu.  (Od čtvrtého týdne používám při krmení clicker, pro někoho možná podstatná informace. S klikrem pracuji asi patnáct let, od chvíle kdy mě Karen Pryor poslala svou soukromou, pro mě určenou, videonahrávku ze svých seminářů. )  Je dobré, když mě štěňata sledují, upoutám pozornost a vůbec je zvykám- mávám  rukama, zpívám, klepu– zpočátku potichu a navykám štěňátka postupně na různé zvuky.  Je nutné vyvarovat se všech silných podnětů, které by mohly vyvolat pasivně obrannou reakci – základ pozdější bázlivosti psa. Není dobrý nápad pustit hned na plné pecky rádio vedle pelíšku,  budík, houkající dětské autíčko -  štěňátka by se bála a při správně vedené socializaci se postupuje pomalu. Jinak je také možné všechno zkazit.  Při celém učení a socializaci štěňata nesmí být nikdy vystrašena nebo se leknout.


Ve chvíli, kdy štěňátka vidí, slyší a začínají se pohybovat je na chovateli, aby si vyhradil dostatek času a štěňatům se maximálně věnoval, může totiž mnohé ovlivnit. Vliv prostředí na nervovou soustavu štěňátka je již zřejmý, štěňata nejsou ani hluchá ani slepá. CELODENNÍM kontaktem s chovatelem si štěňata brzy na chovatele zvyknou, mají ho rádi a věří mu, musí s nimi samozřejmě dobře zacházet. Až poté lze zvykat štěňata na mírně zvyšující se hluk a různé situace.  Později, když štěňata chodí ven, seznamuji je třeba s naší zahradou. Když se v budoucnu štěně zarazí a zastaví  – třeba u neznámého předmětu, nesmím dopustit, aby se leklo a uteklo. Mluvením  štěně uklidním, aby nemělo důvod ke strachu a neuteklo. Proto je důležité, aby si chovatel na štěňata vyhradil dostatek času, aby mu v určitých situacích důvěřovala.


Je normální, že před neznámým předmětem či zvířetem se štěně zarazí  – svědčí to o tom, že má v pořádku instinkty, kterými jsou mláďata vybavena pro přežití. ( Naopak v nepořádku by bylo, kdyby štěně narazilo například na zmiji a šlo si s ní hrát. )


Velmi podstatné také je, jak se chová matka štěňat, u bázlivé matky budou štěňata její chování kopírovat a napodobovat, proto by chovná fena měla mít dobrou a vyrovnanou povahu.  Záleží na chovateli, jak se říká, co si do svého chovu pustí.


Své psy do svojí chovatelské stanice jsem si několikrát kupovala od zahraničních velmi úspěšných dlouholetých chovatelů, kteří se podobně jako já zabývají nejen chovem, ale i cvičením psů. Máme doma pečlivě vybrané a plánované  psy z pěti zemí v Evropě. Měla jsem to štěstí, že časem mé vztahy s chovateli a chovatelkami přerostly v přátelství a získala jsem tak i mnoho tipů a rad souvisejících právě s odchovem štěňat, které bychom v knížkách či na internetu marně hledali.


Jen to loučení se štěňaty, na to jsem ještě žádnou, pro mě smysluplnou radu nedostala. Ačkoliv, za pár týdnů se možná dostaneme do vývojové fáze, kdy bude štěňátek plná kuchyň a plný dům a zahrada  a … a budu ráda, když půjdou do nových domovů.  Blíží se první kolo ze zatím plánovaných tří setkání se zájemci o štěňátka, již za čtyři dny mě to čeká.  Jak mě doma s ďábelským úsměvem můj drahý  (Lhář) přesvědčuje, když tak si je prostě necháme …


PS:  Děkuji všem za hezké e-maily, které posíláte.

 

 

 

2.12.2013 Nové fotky

Fenky/Girls:

Kluci/Boys:

 

29.11.2013 Dnes jsou štěňátkům přesně dva týdny. Jako první otevřela krásná kukadla jedna sable fenka, ostatní zatím mžourají škvírkami pomalu se otevírajících očí. Sable štěňata se rodí hnědá a postupně světlají do zlaté a zrzavé různých odstínů. Je velmi pravděpodobné, že jste se s touto barvou u border kolie nesetkali, protože jich je málo.

  Pelíšek je napůl plný a obávám se, že brzy bude přeplněný hemžením štěňátek. Většina štěňat zkouší sedět, potom obvykle spadnou, rozvalí se a usnou. Některá štěňátka šplhají po Ejsinky těle na záda a na bok a až tam spokojeně usnou. Štěňátka se sama rozdělila na dvě skupiny a podle svého vlastního časového harmonogramu se střídají u mléčného baru. Naprosto přesně, dvě stejné skupinky. Zatím co jedna skupinka štěňátek pije, druhá spí a tak to jde dnem i nocí. U početnějších vrhů to takhle zařídila příroda.

Zatímco venku fouká vítr, poprchává a je chladno, v kuchyni  je teplo a z pelíšku se ozývá spokojené mlaskání, cucání a občas některá štěňata  zkoušejí  potichu štěknout v různé tónině. Ejsí funí a hluboce oddechuje ze spaní.  Naše kočky chodí pozorovat hemžení v pelíšku a nejmladší osmiměsíční Sung si nevěřícně prohlíží spící smečku, štěňata vidí ve svém životě poprvé a nedá jí to chodit pelíšek okukovat.  Štěňátka budou zvyklá na kočky a naše kočky kamarádí se psy.

Máme báječné kočky, ochočené, chytré a mazlivé, dokonce poslušné a štěňatům neublíží. Jeden náš kocour hodně kamarádí s naší border kolií Forestem, kterému je patnáct a půl roku – venku Foresta doprovází a vodí ho. Forest už nevidí, hodně špatně slyší, ale kdykoliv jde ven, přiřítí se odkudsi  jeho Ochránce a bok po boku spolu chodí na zahradě.  Doslova ho vodí, když je před nimi překážka, Ochránce se postaví před Foresta a ten je nucen změnit trasu – otočit se nebo zabočit. Někdy je to až dojemné.  Zajímavé je, že Forest s kocourem Ochráncem nevyrostli společně, Ochránci je teprve rok a půl a k ostatním psům se chová sice tolerantně a nebojácně, ale nevyhledává je. S Forestem se mazlí, olizuje ho, otírá se o něj a lehá si k němu. Často se lidé bojí, jak si kočka a pes na sebe zvyknou – podle mých zkušeností si k sobě obvykle najdou cestu, aspoň ti naši - současní i bývalí.

Kdo ví, možná na některé z našich štěňat čeká u někoho doma také kočičí kamarád(ka).


Odčervení štěňátek

 

Ve věku dvou týdnů se obvykle štěňata poprvé odčervují.  Pravidelné odčervení u psa bychom neměli podceňovat zejména když se psem přicházejí do kontaktu děti, protože i člověk se může stát příležitostným nespecifickým hostitelem a ohroženy jsou zejména děti.  Jedná se o velmi nepopulární téma, ale řešením není zavírat oči a dělat, že problém cizopasníků neexistuje. Děti a psi k sobě rozhodně patří, ale majitelé psů často zapomínají věnovat problému vnitřních cizopasníků pozornost, jakou si zaslouží. V případě znalosti této problematiky není důvod k panice.

 Existuje celá řada vnitřních cizopasníků –  aktuálně nejrozšířenější  jsou tasemnice, škrkavky, měchovci, tenkohlavci a kokcidie. Snad nejrozšířenějším mýtem je odčervení jednou za půl roku, trestuhodné je, když tyto instrukce dá novopečenému majiteli štěňátka  veterinář.

Fena se má odčervovat těsně před krytím a poté po porodu, když poprvé odčervujeme štěňata.  U štěňat dochází k invazi škrkavek vývojem v těle matky aktivací opouzdřených larev a jejich průnikem do štěněte. Odčervení můžeme provádět například pastou nebo roztokem, já používám Drontal  junior, pro větší psy jsou k dispozici tablety – přípravky bychom měli střídat a používat pravidelně. Zapomínat na odčervení se nevyplácí, chovatel by měl být v tomto směru přesný a spolehlivý, vše si zapsat do kalendáře a termíny dodržet. Za příznivých podmínek je například larva škrkavky vyvinuta již za jeden týden a je schopna klást další vajíčka, které štěně vylučuje trusem. Proto je nutné dodržovat přesně časový harmonogram odčervení.  Štěňata a fenu musí chovatel odčervovat pravidelně než odejdou k novým majitelům (3X- 4X) a naši noví  majitelé štěňátek  dostávají přesné instrukce, jak  a jakými přípravky v odčervení pokračovat – předání zkušeností.  Ostatně přesné instrukce jsou i u odčervovacích přípravků samotných v přiloženém návodu a můžete je  svému psovi koupit v lékárně, jen majitelé na to někdy zapomínají.

Vnitřními cizopasníky se štěně nakazí opakovaně a velmi rychle i v novém domově, ať již olizováním a očicháváním zadních partií cizího psa, jeho pysků na tlamě nebo očicháváním trusu od jiných psů  venku, v trávě ...  Štěňata v rámci socializace majitel vodí na procházky, štěně se setkává s jinými psy ...  A například vajíčka škrkavek přežívají při dostatečné vlhkosti až pět let, nezničí je mráz mínus 30 stupňů.  Bohužel protože někteří majitelé psů své psy neodčervují,  může se štěně na procházce nakazit. A právě štěňata jsou velmi náchylná,  potom pomaleji rostou, hubnou – ale není to pravidlem,  mohou se objevit i nervové příznaky.  Existují však veterinární preparáty, kterými můžeme svého psa chránit.  Samozřejmě i u všech těchto přípravků různých značek je rozdíl v ceně a v kvalitě.

To, že pes má vnitřní cizopasníky většina majitelů netuší – není pravda, že je musíme vidět v trusu. V trusu cizopasníky, častěji však jejich vajíčka, vidí ve veterinární laboratoři pod mikroskopem.

Hygiena chovu neznamená jen to, že si chovatel častěji myje ruce :) 


Přeji Vám hezkou první adventní neděli ! 


27.11.2013 Nové fotky

Štěňátka přibírají na váze a od narození zdvojnásobila svou váhu. Každým dnem začnou otevírat oči, budou slyšet. Oční štěrbiny se otevírají postupně a během několika hodin již štěně vidí.  Štěně rozezná zpočátku jen světlo, v průběhu hodin až dvou dnů začíná vidět ostřeji.  Současně začíná fungovat i zvukovod,  brzy začnou štěňátka slyšet a reagovat na zvuk. Zvedají hlavu, stojí na předních nohách, ale ještě nechodí, spíše se plazí. Většinu času prospí.  V tomto období, stejně jako v dalších týdnech ještě není možné odhadnout povahu pejska.

Ejsinka má ohromnou chuť k jídlu a denně spořádá skoro trojnásobek svojí běžné krmné dávky. Namísto krmení jedenkrát denně má k dispozici jídlo třikrát denně a to v nejvyšší kvalitě.  Také se výrazně zvýšila potřeba vody,  hodně pije, což je normální vzhledem k počtu kojených štěňat.  Za čas, až začnou štěňátka chodit, budeme muset hlídat, aby se v misce neutopila, protože  většina našich štěňátek miluje vodu a lezení do misky s vodou je pro ně náramná zábava.  Většinu času tráví Ejsinka vedle pelíšku se štěňátky,  venčení je krátké a hned chce domů.  Doma má klid a zrušila jsem všechny návštěvy, kterých míváme běžně celkem dost. Pro mě také jedna výhoda – nemusím tolik péct a vařit.

Největším nebezpečím pro štěňata je nemoc.  Většina lidí ví, že s dítětem z porodnice nezamíří do nákupního centra plného lidí, ale u štěňátek se jaksi předpokládá, že je můžeme navštěvovat bez omezení a některé články na internetu nabádající potencionální majitele štěňátka, aby si objeli několik chovatelských stanic a štěňata si otestovali svědčí o tom, že tvůrci těchto článků nemají o imunitě štěňat a chovu ty správné znalosti. Navštívit chovatelskou stanici ( ve skutečnosti byt nebo dům chovatele) je možné před porodem nebo v době odběru, rozhodně ne dříve.

Určitou imunitu štěňátka získávají přes matku, vývojem v těle matky přes pupeční provazec,  v mlezivu a mateřském mléce.  Dokud však není štěně kompletně naočkované, není imunita dokonalá.První očkování by měla štěňátka absolvovat v šestém až sedmém týdnu. Mezi jednotlivými vakcinacemi by měli být rozestupy 3 až čtyři týdny. Očkovací schéma má časové rozestupy také podle značky a druhu vakcíny. Očkování tak může končit až v 16 týdnu i později.


·         6 týdnů – první vakcinace

·         9 týdnů – druhá vakcinace

·         12 týdnů – třetí vakcinace

(1  16 týdnů - čtvrtá vakcinace


N  Nejčastějšími infekčními nemocemi, proti kterým se očkuje a která se aktuálně vyskytují je: psinka, infekční hepatitida, coronaviróza, parainfluenza, parvoviróza a leptospiróza. Ne všechny nemoci jsou infekční a ne na každou nemoc se psi očkují. Průjmové onemocnění, které neublíží dospělému psovi a majitel mnohdy ani nepostřehne, že má jeho miláček řidší stolici, může mít pro malá štěňata smrtelné následky.  Z toho důvodu je nutné štěňata před možnou nákazou chránit. Prakticky to vypadá tak, že po příchodu ze psí školy nebo z výstavy nejdeme hned ke štěňatům, ale do koupelny umýt si ruce a převlékáme se hned do jiného oblečení. Hygiena, dezinfekce.  Příbuzní a přátelé, kteří by rádi štěňátka viděli musí počkat, cizí lidé k vrhu nepatří. Nedám za svého bráchu ruku do ohně, že cestou k nám nehladil někde psa nebo se k němu nepřimotal pes jeho sousedů.  Doslova noční můrou jsou pro některé chovatele návštěvy potencionálních zájemců, kteří v jednom dni objíždějí chovatelské stanice a mohou k chovateli domů zanést viry a bakterie. To, že byli už jinde, ti chytřejší neprozradí, ale děti se často podřeknou a chovatel se může začít modlit … Chovatelská turistika je v posledních letech módou a chovatelé si na toto téma mezi sebou vyprávějí hrůzostrašné historky. Ani mě se však obdobná negativní zkušenost nevyhnula a od té doby jsem opatrná.

Je pravda, že když chcete štěňata prodat, není lepší cesta, než vložit malinkaté štěně do náruče zájemci  a ideálně jeho dětem, které v případě, že jim rodiče nebudou chtít štěně koupit ztropí scénu. I když při návštěvě děti nebudou, skoro každý zjihne při pohledu na maličká štěňata, která si může pochovat. 

Všem zájemcům o štěňátka nabízím setkání, osobní popovídání a nezávaznou návštěvu – nejedná se však o návštěvu u štěňátek.  Na to je ještě čas. Děkuji za pochopení.

 

Fenky/Girls:

Kluci/Boys:


 

22.11.13 Dnes je štěňátkům jeden týden. Všechna štěňátka výborně prospívají, již je nemusím vážit tak často, protože je na první pohled patrné, že mají všichni plná bříška a Ejsinka má pořádně nalité cecíky, takže žádné štěně nepřijde zkrátka. To nám ostatně potvrdila i naše paní veterinářka, kam jsme včera s Ejsinkou zamířili na malou konzultaci. Ejsinka si trošku narazila stehno na zadní noze, potřebovala si na zahradě vybít adrenalin, když je se štěňátky doma tak hodná a nehne se z místa, tak malinko řádila. Dostali jsme měsíčkovou mast a rovnou jsme si domluvili v prosinci termín na prohlídku a očkování štěňátek. Všechna štěňátka dostala už jména, každé štěně bude mít svoje oficiální jméno napsané v průkazu původu, ale noví majitelé mu mohou říkat jakýmkoliv jménem, které si pro štěně vyberou oni sami.  

Mateřské mléko, kterým fena vyživuje svá štěňata, je nenahraditelné. Pro tvorbu mléka je důležitá však nejen psychická pohoda feny , kvalitní výživa, hygiena chovu,  ale i dědičnost. Kvalita mléka, mléčnost feny, stejně jako počet struků i jejich tvar a velikost jsou dědičné.

 Ejsinky matka Hefra Rubínové srdce ve svých necelých osmi letech bez problémů odchovala svůj poslední vrh deseti štěňátek (vrh M) a Ejsinka před dvěma lety bez problémů odchovala také deset štěňátek (vrh N).  Vědoma si těchto souvislostí ponechala jsem ve svojí chovatelské stanici postupně celkem čtyři její dcery : feny (Madam Ambra Professional, Mia Ambra Professional, Goldie Ambra Professional a Jamaica Ambra Professional – Ejsinka).  Když jsem importovala z Rakouska novou fenu, zajímala mě mimo jiné také mléčná žláza její matky, protože potíže, se kterými se může chovatel setkat v souvislosti s porody a následným kojením štěňat jsou neskutečné.  Matka naší Rakušanky je ověnčena nejen tituly z Mistrovství Rakouska v pasení, ale bez problémů porodila a odchovala své potomky.

Některé feny spouští mlezivo již několik hodin či dní před samotným porodem, jiné při porodu a zpočátku štěňata sají asi v hodinových intervalech.  Mlezivo je plné potřebných protilátek  - je potřeba, aby fena byla před krytím v určitém termínu  naočkována správnou značkou vakcíny, kterou si chovatel vybere – různí veterináři mají různé značky vakcín. Pro štěňátka jsou velmi důležité první tři dny, potom se kvalita mleziva mění v mateřské mléko.

Nejvíce naplněné jsou poslední struky směrem od hrudníku, kam se slabší štěňata odstrčena svými sourozenci nedostanou, proto při početnějším vrhu může chovatel, bedlivě sledující vrh,  slabší štěňata pravidelně přikládat k posledním strukům.

Fena musí po nakojení štěně masírovat jazykem, aby vyloučilo moč a stolici, samo se zatím nedokáže vyprázdnit. I zde je důležité, aby fena byla dobrou matkou a měla dobré instinkty. I zde svou roli hraje genetika a chovatel by v chovu neměl využívat fenu, která se ke svým štěňatům chová odtažitě či agresivně. Fena, která nemá základní mateřské instinkty a není ke štěňatům něžná nemá v chovu co dělat. Bohužel někteří chovatelé kryjí své feny bez ohledu na tyto skutečnosti .

Když se zmíním, že jsem na mateřské psí dovolené, je to pro ostatní většinou důvod k úsměvu. V případě početného vrhu může ale čekat chovatele těžké období a má-li takové štěstí, že jeho fenka je skutečně vynikající matka, může se s klidem těšit, že ze štěňat vyrostou zdraví, psychicky vyrovnaní psi, kteří budou dělat radost svým novým majitelům.  

 

 

 

Jedná se o náš nejpočetnější vrh štěňátek, doufám, že se nám podaří všechna štěňátka odchovat. Ejsince se narodilo první štěňátko v pátek večer, porod byl velmi dlouhý, protože štěňátek bylo hodně, protáhl se do sobotního rána. Ejsinka i já jsme v noci oka nazamhouřili, ale čekal nás den plný práce ... Ejsinka se naštěstí o štěňátka naprosto vzorně a perfektně stará.

Ejsinka přes okno dohlíží, jestli jsem všechno pořádně uklidila ...

Štěňátka jsou spokojená, jejich psí máma se šla na chvíli vyvenčit

Kluci v košíku nalevo, holky napravo a několikrát denně probíhá vážení štěňátek

Pyšná a spokojená psí máma Ejsinka se svými psími miminy

 

 _fcksavedurl= 

Otec/Sir: Junior Champion, Champion I´M JUST YOURS GASKO PRIM
HD A / RTG DKK: 0/0
DNA CEA, TNS, CL Normal , CEA PRA neg. 

ŠAMPION SLOVENSKA
JUNIOR ŠAMPION ČR
4 x res.CACIB, res.CAC SK , 3 x CAJC, 4 x CAC SK, 3x CAC ČR, CWC,
r.CAC-Klub.výstava,5 x Krajský vítěz,Vítěz ML.Boleslavi
2 Nejlepší pes výstavy-Lysá n.Labem
NVP Ostrava-3.místo nejlepší mladý pes
VÍTĚZ SPECIÁLNÍ VÝSTAVY
 
Matka/Dam: Jamaica Ambra Professional
 HD A RTG DKK 0/0,  PRA, CEA, LL, C neg., DNA CEA normal


Štěňátka by se měla narodit v druhé polovině listopadu 2013.


Máme 16 let zkušeností s chovem, odchovem štěňátek,  výchovou a výcvikem border kolií.  V případě zájmu o štěně border kolie z naší chovatelské stanice s průkazem původu nás prosím kontaktujte, abychom se domluvili na nezávazné návštěvě.  Těšíme se na Vás a rádi Vám zodpovíme případné dotazy ohledně border kolie.
Přijímáme záznamy na štěňátka, více informací 602 368 265

Noví majitelé si svého favorita nebo favoritku vybírají osobně podle vzájemných sympatií. Každé štěňátko má trošku jinou povahu,jedinečnou identitu, proto zásadně preferuji osobní výběr spojený s návštěvou nových majitelů a máme pořadník na štěňátka. Osobní výběr psího kamaráda bude probíhat ve chvíli, kdy štěňátka povyrostou, budou běhat, hrát si a projevovat své schopnosti. Tak si k sobě najdou lépe cestu ti pravi ...

Máte zájem o štěně z mojí chovatelské stanice ? Nabízím Vám:

· Odpovědi na Vaše otázky před pořízením pejska

· Návštěvu mojí chovatelské stanice

· Balíček s krmením a hračkami na cestu

· Řádnou kupní smlouvu

Hlídání štěňátka v době Vaši dovolené

· Dráhu agility zdarma v mé psí škole v Praze 7 Troji

· Pomoc a poradenství při výchově, výcviku a péči o srst …

· Trvalý kontakt, osobní či písemný

· Předání zkušeností s plemenem

 

AMBRA Professional, Mezinárodně chráněná chovatelská stanice psů FCI
reg. číslo 1403/97 založena 18.7. 1997,Praha 9 - Prosek, PSČ 19000, Czech republic, Europe
E-mail: ambra@iol.cz Telefon: +420 602 368 265 Auskunft unter Tel: + 420 606 925 150


 
 



 


aktuality
V případě zájmu o štěně nás můžete kontaktovat.
[24.06.2022]
Máme štěňátka - vrh M
[11.10.2021] rodiče: Ahoi Ambra Professional + Lucky for You Sweet Like Chilli (import Maďarsko)
Aktuálně jsou v chovatelské stanici štěňátka právě na prodej !
[29.09.2021] Více info telefonicky 602 368 265
Máme štěňátka
[13.09.2019] Nabízíme štěňátka narozená 11.7. 2019 - k odběru. Předpoklad velmi příjemné povahy, více informací telefonicky 602 368 265 nebo 602 888 511. Budeme se těšit na nové majitele !
Přehled odchovů
[24.11.2018] Doplnila jsem přehled odchovů
 
 



 

AMBRA © 2009 ambra@psiskola.cz | Věra Brunclíková | +420 602 368 265
Mezinárodně uznaná chovatelská stanice reg. číslo 1403/97 založena 18.7. 1997 - odchovány vrhy A - H
Psí škola | Border kolie
Chov > Odchov T